Referencer

Det har været utroligt lærerigt og inspirerende at få lov i en uges tid at følge Mariannes måde at arbejde på. Først et weekendkursus for folk med angstproblematikker: “Også når det er gået galt – vejen til hestens hjerte”. Efterfølgende forskellige forløb hjemme hos Marianne på Møn, hvor der bla. blev trænet heste i liberty, var besøg af smertepatienter og en del private klienter, incl. mig selv, i sessioner med hesteassisteret terapi.

Mariannes meget følsomme og intuitive måde at fornemme både heste og mennesker på er helt unikt. Med stor menneske- og hestekendskab aflæser hun, hvor hver enkelt deltager er, og herudfra skubber hun varsomt og med stor kærlighed til personlige udviklingsprocesser i hver enkelt.

Metoden er IKKE at have nogen plan, men observere, hvad der sker i relationen mellem hest og menneske….. afventende, lyttende, spørgende. Dette kan være rigtig svært for os mennesker, da vi gerne vil have en plan og et mål. Hvilket dog ofte, når vi er sammen med heste, forhindrer os i reelt at være tilstede, være åben for input og give hesten plads til at mødes med os i et ligeværdigt samspil i nuet.

Netop ligeværdigheden mellem hest og menneske, er en af grundværdierne i Mariannes arbejde. Vi skal mødes med hestene som ligeværdige samspilspartnere og ikke som herre og tjener. Vi må invitere hestene med i samvær og leg, og acceptere/respektere hvis de siger “Nej tak”. Ligesom vi kan sige “Nej tak” med kærlighed til hesten, hvis den foreslår noget, vi ikke vil være med til. Kommunikationen foregår med stor empati, nærvær og kærlighed via intention, energi og kropssprog – ikke sporer, pisk og tvang.

SE terapi

En grundlæggende teori i terapien er SE terapi (Somatic Experiencing), som kort fortalt tager udgangspunkt i dyrenes kropslige måder at bearbejde oplevelser på. Traumer sætter sig i nervesystemet, såvel ved dyr som mennesker. Dyrene beroliger nervesystemet ved at bevæge sig, mens mennesker forsøger at bearbejde traumer i Cortex. Når vi er sammen med heste, fornemmer de vores nervesystem og forsøger at hjælpe os med at genoprette balancen. De viser os rent fysisk, hvad der er godt for os at gøre.

Kombinationen af SE terapi og hesteassisteret terapi er ret effektfuldt. Men for mange er det en meget anderledes indgangsvinkel til at arbejde med sig selv. “Slå hovedet fra og lyt til din krop. Hvad fortæller din krop dig?” Det er normalvis i vores samfundet ikke et argument, der holder. Vi bliver i hele uddannelsessystemet opdraget til at argumentere rationelt, lave planer og sætte mål. Dette skal nærmest aflæres for at lære at bruge intuition, sansninger og kropsfornemmelser i stedet.

Jeg er meget taknemmelig for at have haft mulighed for at følge Marianne og fået indblik i hendes måde at være med heste, mennesker og livet på. Det har været dybt fascinerende og inspirerende, og jeg kan på det varmeste anbefale at deltage i hendes tilbud. Det er virkelig vejen til hestens hjerte og dit eget!!

Af hjertet tak Marianne for din åbenhed og hjertelighed.

Kære Marianne

Jeg vil bare lige give en opdatering på Belle og jeg og vores rejse, som du har vist vejen til.

Nu er det snart 1 måned siden, at du var herude og fik os i gang på vores rejse. Starten var hård og frusterende, jeg kunne ikke få kontakten til Belle andet end max 2 sekunder ad gangen. Men pludselig en dag forstod jeg helt ind i hjertet, hvad det var du mente, og lige siden er det gået fantastisk.

I torsdags var en veninde forbi og se, hvad Belle og jeg arbejdede (læs; legede) med. Sidst, hun så Belle, var for 2 måneder siden. Hun sagde, at hvis hun aldrig havde mødt Belle før, så ville hun beskrive hende som en total cool hest, der var kold i måsen over for alt!!!! Vi snakker altså om min dejlige pruthest, som har sat skræk i stort set alle, der har været i nærheden af hende!!!

Da jeg legede med hende i fredags, blev jeg vitterligt bekymret for, om hun var syg. Hun reagerede på ingen måde på alle de “farlige” ting, som ellers normalt sætter en skræk i livet på hende. Hun var så rolig og så vel balanceret og så glad.

Alt det, jeg beskriver her, lyder, som om at Belle har ændret sig, det har hun også, men det er i kraft af, at jeg har ændret min tilgang til hende, min tankegang og gammelt nag, og jeg har virkelig øvet mig i at være tilstede lige nu, ikke kun sammen med Belle, men generelt. Alle kan se en forandring hos hende, og jeg selv, og allerede nu drømmer jeg om, at vi rider sammen til sommer.

Tak, kære Marianne – du viste mig vejen.

Kære Marianne

Tusind tak for i går. Det var en yderst inspirerende dag!

Og så ELSKER jeg din ‘nej tak’ energi, den er så fin og balanceret. Virkelig fantastisk. Den glæder jeg mig i den grad til at lege med og matcher mit ønske om at lede i samhørighed.

Ud over at være en dag med hestene, synes jeg også, at det var en spirituel dag. Dvs. en dag, som jeg kan bruge som menneske, til at være endnu mere fintunet med mig selv, mine omgivelser og relationer.

Nu mærker jeg også, at jeg er glad for, at jeg havde modet til at møde helt blank op – at jeg turde være et sted, hvor jeg ingen tryghed havde i ‘det kendte’. Hverken i udstyr, mennesker eller ‘opgaver’, og det bekræfter mig i, hvor centreret jeg er blevet, og at det er centrering, der giver tryghed. For jeg følte mig tryg, nysgerrig og åben. Og det rum var du i den grad også med til at skabe ved at være dig.

Det var en dag, som får afgørende betydning. Hvilket jeg vidste, at den ville gøre, for ser jeg filmen med dig og dine vidunderlige heste, græder jeg, ligesom jeg græd ,så jeg ikke kunne tale, da jeg åbnede gaven fra min familie med gavekortet.

Jeg mærker, at det er fordi, du åbner rummet til, hvordan jeg kan blive den kærlige leder, mit hjerte kalder på.

Af hjertet tak til Marianne Florman for at vise os, hvor øst er og hvilken vej, dagen kommer fra. Efter blot én session, vores allerførste, har jeg håb for, at vi nok skal komme igennem og se solen igen.

Hej Marianne

Jeg var tilskuer til sessioner på Nyt Hesteliv i dag, hvor jeg sugede til mig af læring og healing, tårerne trillede bag mine solbriller, og jeg har meget lyst til at arbejde på den måde, her hvor jeg er i mit liv nu!