Med hesten som guide

MED HESTEN SOM GUIDE

Hvis du af en eller grund er blevet bange for at ride, eller er bange når du skal håndtere eller være i nærheden af heste – Så er du måske heldig!
Heste er nemlig de bedste traume terapeuter i verden.

Da jeg opdagede, hvor kropskloge hestene er og hvor meget de er i stand til at hjælpe mennesker med at løsne deres traumer, besluttede jeg mig for selv at uddanne mig til Traumeterapeut. Jeg måtte simpelthen vide i både teori og i praksis, hvordan mine heste er i stand til at håndtere menneskers traumer, mentale blokeringer, stress, angst og meget andet ved hjælp af deres krop.
Da jeg for et par år siden afholdte et kursus, mødte jeg en Somatisk Experiencing Traume Terapeut, der virkelig fik mine øjnene op for, hvad det var jeg hestene og jeg foldede ud sammen. Hestene er så kropskloge – de er ganske enkelt verdensmestre i nænsomt at behandle traumer i dem selv og i deres omgivelser – det vil sige i os mennesker.

Teorien i Somatisk Experiencing, bygger på hvordan vilde dyr, med deres krop, behandler sine traumer. Vi mennesker har de samme muligheder, men fordi vores Neocortex (den tænkende og reflekterende hjerne) er dominerende hos os, undertrykker vi ofte netop de kropslige handlinger, der kunne hjælpe os med at hele os selv efter traumatiske oplevelser.

Mange af os har derudover masser af traumer eller andre ubehagelige oplevelser der sidder i kroppen, som ikke er blevet forløst igennem livet. De vil ofte blive aktiveret, når vi oplever noget der er overvældende, farligt eller en decideret ulykke, f.eks. sammen med heste.

Men hvad er et traume egentlig?
Et traume er ikke en ting. Det er ikke noget man kan flytte rundt med.
Et traume er derimod en måde at relatere til verden på. Det betyder, at hvis der er noget i vores omgivelser, der er gået galt eller har været uhensigtsmæssig for en sund udvikling af vores nervesystem, så vi ikke er i stand til at regulere vores syn på, hvad der reelt er farligt og hvad der er ufarligt

Op på hesten igen?
Og nej, det handler ikke bare om at komme op på hesten igen. At løsne traumer handler om at lære at opdage, at møde og at mestre de følelser der dukker op og at kunne være med alt det der sker inde i dig.

Det gør vi bedst ved at træne os selv i at åbne os for kontakt med os selv og ved at åbne os for at være i forbindelse med os selv. Hesten er vores bedste spejl. Den viser os tydeligt når vi ikke er i kontakt med os selv eller, hvis vi ikke er i forbindelse med vores krop (det vil sige når vi er i hovedet) og tænker en masse tanker om, hvad der kunne galt.
At være i kontakt er ikke noget man kan læse sig til. Det skal trænes. Din kropslige reaktioner kan være mange forskellige. Du kan bliver bange og få lyst til at løbe væk. Du kan stivne og føle dig ubevægelig eller bliver følelsesmæssig overvældet eller gå i panik. Alle disse handlinger virker uhensigtsmæssige, MEN de er på en måde kommet for at hjælpe. Hvis du løber væk eller stivner risikerer du nemlig ikke at genopleve det ubehagelige, der ligger gemt i dig. Det er ganske enkelt overlevelses strategier når vi bliver overvældet , fyldt af panik eller hvis vi stivner.

Derfor går dit arbejde ud på hele tiden at finde et sted i dig, hvor du kan føle dig i sikkerhed. Ved at blive bevidst om, hvad der foregår i din krop, vil du stille og roligt blive i stand til at udvide det område, hvor du føler dig sikker, så du kan begynde at gøre noget af alt det du længes efter.

Hvorfor bliver jeg så bange?
Når du bliver bange, er det fordi, at der er noget som hører fortiden til, som kommer til at stå forrest – og derfor tror du hele tiden at der er en fare. Dine raktioner når du kører på automat piloten kommer fra dit nervesystem som kører på et helt ubevidst plan. Så for dig gælder det altså om at finde nye strategier.

Dine nye strategier vil være er at sætte farten ned med alt hvad du foretager dig, orientere dig og åbne din krop for at blive ved med at være i kontakt med omverden, når du er ved at blive overvældet. Alt det kan hesten hjælpe dig med, for den er nemlig kun interesseret i at opnå harmoni og ro i dens omgivelser. Den vil gøre alt hvad der skal til for at få sit eget og andres nervesystem i harmoni. Det kræver altså at vi begynder at forstå og lytte til hestens og dine egne kropslige signaler.

En ny rejse!
Det er lidt af en oplevelse, som at få et helt nyt landkort at begynde at udforske, når vi tager kroppen med. I stedet for at opleve hesten som problemet og udfordringen at komme ud til, vil du ved at kunne forstå hesten og dens signaler, blive hjulpet til at håndtere stress, angst, depression eller traumer. De fleste der oplever at lade hesten være sin guide, blev overvældet over hvor nænsomme hjælpere deres egen hest faktisk er.

Hvis du vil vide mere om, hvordan din hest kan blive din guide i stedet for din modstander – så kan du læse meget mere på min hjemmeside www.trueleadacademy.dk

2017 vil du kunne komme på workshop her hos mig på Møn, og forskellige andre steder I landet. Men du vil også i løbet af foråret kunne købe et on-line forløb der hedder “Op på hesten igen!”

Jeg afholder også foredrag og workshops i hesteguidet terapi – det kan du læse meget mere om og følge med i, hvis du tilmelder dig mit nyhedsbrev på www.trueleadacademy.dk

IMG_4014 kopi